Membuang spyware dalam PC

Kali ini kita akan berkongsi pengetahuan mengenai langkah perlindungan yang perlu diambil ketika berada dalam talian menerusi kaedah pembuangan spyware. Sebelum ancaman berasaskan spyware dapat dibuang, terlebih dahulu, pengguna komputer peribadi perlu memahami latar belakang kewujudan ancaman itu & keupayaannya dalam melemahkan prestasi penyampaian sistem komputer untuk jangka panjang.

Spyware adalah kod berniat jahat yang menjangkiti sistem PC pemilik dengan kemampuannya mengambil alih proses yang dilaksanakan dalam sistem. Ia akan membenarkan penggunaan papan kelengkapan pelayar yang tidak dibenarkan pada paparan skrin PC, menghasilkan tetingkap pop-up ketika berada dalam talian & membuat pertukaran laman web pemilik tanpa pengetahuan. Lebih membahayakan apabila spyware dapat mengenalpasti pergerakan dalam laman web sehingga boleh memberikan kesan terhadap prestasi PC itu sendiri. Selain itu, spyware juga mampu mengesan & memerhatikan pergerakan fail dalam sistem pemilik ketika berada dalam talian, di samping berupaya memahami aktiviti anda ketika melayari Internet. Pengesanan aktiviti dalam talian itu akan digunakan bagi membentuk profil pemasaran apabila ia dijual kepada syarikat pengiklanan Internet sehingga boleh mencemar privasi pemilik PC.

Pengguna Internet boleh mempelajari kaedah membuang spyware dalam PC & seterusnya melindungi komputer anda daripada ancaman luar yang wujud secara berterusan. Pengguna juga boleh memuat turun program Ad-Aware SE dan Spybot – Search and Destroy secara percuma menerusi dalam talian. Kedua-dua program tambah nilai itu adalah komponen perlindungan pakej keselamatan yang ditawarkan kepada pengguna bagi memerangi masalah spyware yang semakin berleluasa ketika ini. Program Ad-Aware dan Spybot boleh diperoleh menerusi laman web masing-masing di Internet dan seterusnya disimpan di lokasi yang ditetapkan dalam PC. Apabila proses memuat turun program itu selesai, pemilik PC boleh memulakan proses pemasangan program terbabit dalam komputer menerusi langkah pemasangan mudah komponen perlindungan spyware terbabit.

Apabila berjaya dimuat turun, pemilik PC boleh menggunakan kedua-dua program terbabit untuk mengesan spyware. Sebagai usaha memastikan pengguna dilindungi daripada ancaman spyware, proses mengemas kini (update) kedua-dua program itu perlu dilakukan dengan lebih kerap bagi mengelakkan kelemahan program itu mengesan ancaman terbaru. Proses imbasan menggunakan program tersebut perlu dilaksanakan sekurang-kurangnya 2 kali sebulan bagi memastikan kewujudan spyware itu dapat dimusnahkan dengan lebih berkesan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s